zondag 28 februari 2021

The suspense is killing me!

Het is een tijdje geleden dat ik hier wat schreef.

Dat komt door de corona-paradox: de leegte van het leven, door een gebrek aan boeiende gebeurtenissen, maakt het lastig om iets interessants te bedenken om over te bloggeren en tegelijkertijd ben ik zeer druk geweest met schrijven. 

Zo druk zelfs dat de tekst van Zonaanbidding in een (zeer) ruwe vorm klaar is. Ik noem het de "eerste voorbarige, ongeredacteerde versie".

Ik heb afgelopen vrijdag de eerste helft van het verhaal naar een aantal reviewers gestuurd. Zij krijgen een tijdje om hun mening over dit stuk te vormen en dat dan naar mij terug te koppelen. Deze feedback ga ik gebruiken voor een laatste make-over van dat eerste deel en als input voor de tweede helft. Als ik dat heb afgerond, krijgen ze het hele manuscript om nogmaals hun feedback te geven. 

Maar nu ligt het dus bij hun. En het valt me zwaar. Twijfel overvalt me. Was het al goed genoeg om te delen? Kunnen ze wel een mening vormen zonder te weten waar het verhaal in de tweede helft naar toe gaat? En ook, zouden ze het verhaal los kunnen zien van mijn persoon? 

De reviewers zijn allemaal mensen die mij zeer na staan, zoals mijn vader en mijn broer en een paar van mijn beste vrienden. Normaal als je een boek leest, ben je niet (zo) bekend met de schrijver en focus je op het verhaal. Ik ben bang dat deze mensen bij alles wat ze lezen mijn stem horen en mij misschien zelfs wel vereenzelvigen met de hoofdpersoon. Hoe gênant is dat bij o.a. die éne seks-scene (jaja, die zit er ook in). Het zijn vragen en gedachten waar je niet bij stil staat als je een boekje begint te schrijven.

Het feit dat ik na twee dagen nog geen enkele reactie heb gehad, vind ik ook wat. Zijn ze nog niet begonnen te lezen? Weten ze niet wat ze er van moeten vinden? Of weten ze het wel, maar durven ze het niet te zeggen? Of misschien willen ze pas wat zeggen, nadat ze de tijd hebben gehad om een goede mening te kunnen vormen (wat heel redelijk zou zijn)? 

Hoe dan ook: "The suspense is killing me." En niet zo'n klein beetje!

Geen opmerkingen: